BPSC Prelims Practice Set 1

bpsc

Bihar Public Service Commission (BPSC) is all set to conduct a Preliminary Exam of Bihar State Civil Services in the coming months. Earlier this exam was scheduled to be held on the 23rd of January 2022. But later, through a notification BPSC has postponed the said exam. The new date Bihar State Upper Subordinate Civil Services Preliminary Exam is yet to be announced by BPSC.

BOOST YOUR SCORE

This postponement of the said examination has given the BPSC Aspirants more time to finish the preparation. If one has already finished the preparation, he or she must dedicate his or her time to solving more MCQs. This will help candidates maximize their efficiency.

In this Series, We are posting Practice sets for BPSC Preliminary Exam. Candidates must solve these questions to maximize their scores and enhance the chances of getting selected.

This is Set 1 of the Series of Revision Sets for the BPSC Preliminary Exam.

Our Best Wishes are with you.


BPSC Practice SET 1

1. The Parliament in India consists of

(i) President

(ii) Rajya Sabha

(iii) Lok Sabha

(iv) Vice President

Select the correct answer using the codes given below:

Codes:

(a) (i), (ii) and (iii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (ii), (iii) and (iv)

(d) (i), (ii), (iii) and (iv)

भारत की संसद में होते हैं

(i) राष्ट्रपति

(ii) राज्य सभा

(iii) लोकसभा

(iv) उपराष्ट्रपति

नीचे दिए गए कोड का उपयोग करके सही उत्तर चुनें:

कोड:

(a) (i), (ii) और (iii)

(b) (ii) और (iii)

(c) (ii), (iii) और (iv)

(d) (i), (ii), (iii) और (iv)

Answer- (a)

2. The Supreme Court of India enunciated the doctrine of ‘Basic Structure of the Constitution’ in

a) the Golaknath Case in 1967

(b) the Sajjan Singh Case in 1965

READ MORE ABOUT  BPSC Prelims Practice Set 6

(c) the Shankari Prasad Case in 1951

(d) the Keshavanand Bharati case in 1973

भारत के सर्वोच्च न्यायालय ने ‘संविधान की मूल संरचना ’का सिद्धांत लागू किया

(a) गोलकनाथ केस 1967 में

(b) सज्जन सिंह केस 1965 में

(c) शंकरी प्रसाद प्रकरण 1951 में

(d) केशवानंद भारती केस 1973 में

Answer- (d)

3. Match List – I and List – II and select the correct answer from the codes given below:

List—I                         List—II

A. Constitutional

Amendments             1. Article 360

B. Finance

Commission               2. Article 312

C. Financial

Emergency                 3. Article 280

D. All India

Services                      4.Article368

Codes-:

      A B C D

 (a) 1 3 4 2

 (b) 4 3 1 2

(c) 4 1 3 2

(d) 3 1 4 2

सूची – I और सूची – II और नीचे दिए गए कोड से सही उत्तर चुनें:

सूची- I                  सूची- II

A. संवैधानिक संशोधन       1. अनुच्छेद 360

B. वित्त आयोग           2. अनुच्छेद 312

C. वित्तीय आपातकाल      3. अनुच्छेद 280

D.अखिल भारतीय सेवाएं  4. अनुच्छेद 368

कोड-:

      A B C D

(a) 1 3 4 2

(b) 4 3 1 2

(c) 4 1 3 2

(d) 3 1 4 2

Answer- (b)

BPSC Practice SET

4. Consider the following statements:

Assertion (A) : Dr. Ambedkar had described Article 32 of the Constitution as the very soul of it.

Reason (R) : Article 32 provides effective remedy against the violation of Fundamental Rights.

Select the correct answer using the codes given below:

Codes:

(a) (A) and (R) both are true and (R) is the correct explanation of (A).

(b) (A) and (R) both are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is true, but (R) is false.

(d) (A) is false, but (R) is true.

निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

अभिकथन (A): डॉ अंबेडकर ने संविधान के अनुच्छेद 32 को इसकी आत्मा बताया था।

कारण (R): अनुच्छेद 32 मौलिक अधिकारों के उल्लंघन के खिलाफ प्रभावी उपाय प्रदान करता है।

READ MORE ABOUT  BPSC Prelims Practice Set 3

नीचे दिए गए कोड का उपयोग करके सही उत्तर चुनें:

कोड:

(a) (A) और R) दोनों सत्य हैं और (R) सही विवरण है (A) का।

(b) (A) और (R) दोनों सत्य हैं, लेकिन (R) (A) का सही स्पष्टीकरण नहीं है।

(c) (A) सत्य है, लेकिन (R) गलत है।

(d) (A) गलत है, लेकिन (R) सत्य है

Answer- (a)

5. In India, who is competent to amend Fundamental Rights of the citizens?

(a) Lok Sabha

(b) Rajya Sabha

(c) Parliament

(d) Supreme Court

भारत में, नागरिकों के मौलिक अधिकारों में संशोधन करने के लिए कौन सक्षम है?

(a) लोकसभा

(b) राज्य सभा

(c) संसद

(d) सुप्रीम कोर्ट

Answer- (c)

6. Which Article of the Indian Constitution is related to Indian Foreign Policy?

(a) Article 380

(b) Article 312

(c) Article 60

(d) Article 51

भारतीय संविधान का कौन सा अनुच्छेद भारतीय विदेश नीति से संबंधित है?

(a) अनुच्छेद 380

(b) अनुच्छेद 312

(c) अनुच्छेद 60

(d) अनुच्छेद 51

Answer- (d)

BPSC Practice SET

7. A Bill for the purpose of creating a new State in India must be passed by

(a) a simple majority in Parliament and ratification by not less than two- third of the States.

(b) a simple majority in Parliament.

(c) a two-third majority in Parliament and ratification by not less than two-third of the States.

(d) None of the above

भारत में एक नया राज्य बनाने के उद्देश्य से एक विधेयक पारित किया जाना चाहिए

(a) संसद में एक साधारण बहुमत और राज्यों के दो-तिहाई से कम नहीं होने की पुष्टि।

(b) संसद में एक साधारण बहुमत से

(c) संसद में दो-तिहाई बहुमत और राज्यों के दो-तिहाई से कम नहीं होने की पुष्टि।

(d) उपरोक्त में से कोई नहीं

READ MORE ABOUT  IAS/ PCS Prelims Practice Question-9

Answer- (b)

8. The constitutional position of President of India is most closely similar to __:

(a) British Monarch

(b) US President

(c) Russian President

(d) British Prime Minister

भारत के राष्ट्रपति की संवैधानिक स्थिति __ के समान सबसे निकट है:

(a) ब्रिटिश सम्राट

(b) अमेरिकी राष्ट्रपति

(c) रूसी राष्ट्रपति

(d) ब्रिटिश प्रधान मंत्री

Answer- (a)

9. Which part of the Indian Constitution deals with its amendment?

(a) Part XX

(b) Part VIII

(c)Part XIII

(d) Part XIX

भारतीय संविधान का कौन सा भाग अपने संशोधन से संबंधित है?

(a) भाग XX

(b) भाग VIII

(c) भाग XIII

(d) भाग XIX

Answer- (a)

BPSC Practice SET

10. Which among the following provisions of the Indian Constitution have been taken from the Weimar Constitution of Germany?

(a) Emergency & its effects on Fundamental Rights

(b) The concurrent list

(c)Constitutional Amendments

(d) Preamble

भारतीय संविधान के निम्नलिखित प्रावधानों में से कौन जर्मनी के वीमर संविधान से लिया गया है?

(a) आपातकालीन और मौलिक अधिकारों पर इसका प्रभाव

(b) समवर्ती सूची

(c) संवैधानिक संशोधन

(d) प्रस्तावना

Answer- (a)


More Resources for For your EXAM

NCERT SUMMARY CLASS 6- READ HERE

Please leave your valuable feedback/suggestions. Share this article with your friends and other aspirants.

Sharing is Caring


Follow us on Facebook- HERE


Important topics from Environment and Ecology for BPSC

1. Environment and Its Components

2. Environment Terminology- Ecotone, Ecotope, Ecocline

3. List of Biosphere Reserves in India

4. United Nations Environment Programme (UNEP)

5. Ecological Pyramids- of Numer, Biomass, and Energy

6. Ramsar Sites in India

7. Environment and Ecology: Practice Set 1

8. UPSC Mains Environment Practice Questions

9. Biological Oxygen Demand (BOD)

10. Chemical Oxygen Demand