BPSC Prelims Practice Set 3

bpsc prelims practice set

Bihar Public Service Commission (BPSC) is all set to conduct a Preliminary Exam of Bihar State Civil Services in the coming months. Earlier this exam was scheduled to be held on the 23rd of January 2022. But later, through a notification, BPSC has postponed the said exam. The new date Bihar State Upper Subordinate Civil Services Preliminary Exam (BPSC PRELIMS )is yet to be announced by BPSC. In the meantime, you can practice the BPSC Prelims Practice Set.

BOOST YOUR BPSC PRELIMS SCORE- Attempt BPSC Prelims Practice Set

This postponement of the BPSC Prelims examination has given the BPSC Aspirants more time to finish the preparation. If one has already finished the preparation, he or she must dedicate his or her time to solving more MCQs. This will help candidates maximize their efficiency.

In this Series, We are posting Practice sets for BPSC Prelims Exam. Candidates must solve these questions to maximize their scores and enhance the chances of getting selected.

This is Set 2 of the Series of Revision Sets for the BPSC Preliminary Exam.

READ MORE ABOUT  BPSC Prelims Practice Set 6

Our Best Wishes are with you.


BPSC Prelims Practice SET 3

1. Which one of the following rights of Indian Constitution guarantees all the fundamental rights to every resident of a country?

(a)Right against exploitation

(b)Right to freedom

(c) Right to equality

(d) Right to constitutional remedies

भारतीय संविधान के निम्नलिखित अधिकारों में से कौन सा एक देश के प्रत्येक निवासी को सभी मौलिक अधिकारों की गारंटी देता है?

(a) शोषण के खिलाफ अधिकार

(b) स्वतंत्रता का अधिकार

(c) समानता का अधिकार

(d) संवैधानिक उपचार का अधिकार

Answer- (d)

2. Which of the following statements is true with respect to 42nd Constitutional Amendment Act?

1. Fundamental Duties were incorporated into the Constitution of India by the 42nd Constitutional    Amendment Act, 1976

2. Ten Fundamental Duties were included by this Amendment

3. The 11th Fundamental Duty was incorporated by the 86th Constitutional Amendment Act, 2002

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

निम्नलिखित में से कौन सा कथन 42 वें संवैधानिक संशोधन अधिनियम के संबंध में सही है?

1. मौलिक कर्तव्यों को 42 वें संवैधानिक संशोधन अधिनियम, 1976 द्वारा भारत के संविधान में शामिल किया गया था

2. इस संशोधन द्वारा दस मौलिक कर्तव्यों को शामिल किया गया

3. 11 वें मौलिक कर्तव्य को 86 वें संवैधानिक संशोधन अधिनियम, 2002 द्वारा शामिल किया गया था

नीचे दिए गए कोड का उपयोग करके सही उत्तर चुनें।

(a) केवल 1 और 2

(b) 1 और 3 ही

(c) 2 और 3 ही

(d) 1, 2 और 3

Answer- (d)

3. Which of the following Articles contain the right to religious freedom?

(a) 25-28

(b) 29-30

(c) 32-35

(d) 23-24

निम्नलिखित में से किस अनुच्छेद में धार्मिक स्वतंत्रता का अधिकार है?

(a) 25-28

(b) 29-30

(c) 32-35

(d) 23-24

Answer- (a)

BPSC Prelims Practice SET 3

4. With reference to Directive Principles of State Policy, consider the following statements:

1. The Directive Principles of State Policy (DPSP) has been taken from the constitution of Ireland

2. 97th Constitutional Amendment Act, 2011 has included Art. 43-B, the state shall endeavor to promote voluntary formation, autonomous functioning, democratic control, and professional management of Cooperative societies

READ MORE ABOUT  BPSC Prelims Practice Set 5

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only 

(c) Both 1 and 2

(d) None of these

राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांतों के संदर्भ में, निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

1. राज्य नीति (DPSP) के निर्देशक सिद्धांत आयरलैंड के संविधान से लिए गए हैं

2. 97वें संवैधानिक संशोधन अधिनियम 2011 ने अनुच्छेद 43-B में शामिल किया कि राज्य सहकारी समितियों के स्वैच्छिक गठन, स्वायत्त कामकाज, लोकतांत्रिक नियंत्रण और पेशेवर प्रबंधन को बढ़ावा देने का प्रयास करेगा

ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा सही है / हैं?

(a) केवल 1

(b) केवल 2

(c) 1 और 2 दोनों

(d) इनमें से कोई नहीं

Answer- (c)

5. Which article of the Constitution abolishes Untouchability?

(a) Article 18

(b) Article 15

(c) Article 14

(d) Article 17

संविधान का कौन सा अनुच्छेद अस्पृश्यता को समाप्त करता है?

(a) अनुच्छेद 18

(b) अनुच्छेद 15

(c) अनुच्छेद 14

(d) अनुच्छेद 17

Answer- (d)

6. Consider the following statements:

1. The duties enumerated in Art. 51-A are non-statutory duties and are not enforceable by law.

2. Violation of the Fundamental Duties can be met with Punishment but constitution doesn’t mention any penalty for its violation.

3. Parliament can prescribe penalty for the violation of Specific Duties

Select the correct answer using the code given below.

(a)    1 and 2 only

(b)    1 and 3 only

(c)    2 and 3 only

(d)    1, 2 and 3

निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

1. अनुच्छेद 51- में संलग्न कर्तव्य गैर-वैधानिक कर्तव्य हैं और कानून द्वारा लागू करने योग्य नहीं हैं।

2. मौलिक कर्तव्यों का उल्लंघन करने पर सजा मिल सकती है, लेकिन इसके उल्लंघन के लिए संविधान में किसी भी दंड का उल्लेख नहीं है।

3. संसद विशिष्ट कर्तव्यों के उल्लंघन के लिए दंड लिख सकती है

नीचे दिए गए कोड का उपयोग करके सही उत्तर चुनें।

(a) केवल 1 और 2

(b) 1 और 3 ही

(c) 2 और 3 ही

(d) 1, 2 और 3

Answer- (d)

BPSC Prelims Practice SET 3

7. Which of the following is correct with respect to “Right against exploitation”?

(a) Prohibition of traffic in human beings and forced labour

(b) Freedom as to payment of taxes for the promotion of any particular religion

READ MORE ABOUT  BPSC Syllabus 2021 and Exam Pattern

(c) Protection of interests of minorities 

(d)Equality before law

“शोषण के खिलाफ अधिकार” के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सा सही है?

(a) मानव में यातायात पर प्रतिबंध और मजबूर श्रम

(b) किसी विशेष धर्म के प्रचार के लिए करों के भुगतान के रूप में स्वतंत्रता

(c) अल्पसंख्यकों के हितों का संरक्षण

(d) कानून के समक्ष समानता

Answer- (a)

8. The 86th Constitutional Amendment Act, 2002 puts duty on parent or guardian to provide opportunities for education to his Child or Ward in the age of

(a) 6 to 14

(b) 6 to 10

(c) 5 to 15

(d) 6 to 16

86 वां संवैधानिक संशोधन अधिनियम, 2002 माता-पिता या अभिभावक के लिए अपने बच्चे या वार्ड में शिक्षा के अवसर प्रदान करने के लिए ड्यूटी लगाता है।

(a) 6 से 14

(b) 6 से 10

(c) 5 से 15

(d) 6 से 16

Answer- (a)

9. Fundamental Duties were added on the recommendation of which committee?

(a) Swaran Singh Committee

(b) Sarkaria Committee

(c) Urjit Patel Committee

(d) Nayar Committee

किस समिति की सिफारिश पर मौलिक कर्तव्य जोड़े गए?

(a) स्वर्ण सिंह समिति

(b) सरकारिया समिति

(c) उर्जित पटेल समिति

Answer- (a)

BPSC Prelims Practice SET 3

10. Which one of the following Tripitakas of Buddhist volume was composed in third Buddhist Council?

(a) Suttapitak                        

(b) Vinaypitak

(c) Abhidhammpitak

(d) All of the above

बुद्ध बौद्ध ग्रन्थ के निम्नलिखित में से कौन सा त्रिपिटक तीसरे बौद्ध परिषद में बना था?

(a) सुत्तपिटक

(b) विनयपिटक

(c) अभिधम्मपिटक

(d) उपरोक्त सभी

Answer- (c)


More Resources for For your EXAM

NCERT SUMMARY CLASS 6- READ HERE

Please leave your valuable feedback/suggestions. Share this article with your friends and other aspirants.

Sharing is Caring


Follow us on Facebook- HERE


Important topics from Environment and Ecology for BPSC

1. Environment and Its Components

2. Environment Terminology- Ecotone, Ecotope, Ecocline

3. List of Biosphere Reserves in India

4. United Nations Environment Programme (UNEP)

5. Ecological Pyramids- of Numer, Biomass, and Energy

6. Ramsar Sites in India

7. Environment and Ecology: Practice Set 1

8. UPSC Mains Environment Practice Questions

9. Biological Oxygen Demand (BOD)

10. Chemical Oxygen Demand