BPSC Prelims Practice Set 2

bpsc

Bihar Public Service Commission (BPSC) is all set to conduct a Preliminary Exam of Bihar State Civil Services in the coming months. Earlier this exam was scheduled to be held on the 23rd of January 2022. But later, through a notification, BPSC has postponed the said exam. The new date Bihar State Upper Subordinate Civil Services Preliminary Exam (BPSC PRELIMS )is yet to be announced by BPSC.

BOOST YOUR BPSC PRELIMS SCORE

This postponement of the BPSC Prelims examination has given the BPSC Aspirants more time to finish the preparation. If one has already finished the preparation, he or she must dedicate his or her time to solving more MCQs. This will help candidates maximize their efficiency.

In this Series, We are posting Practice sets for BPSC Prelims Exam. Candidates must solve these questions to maximize their scores and enhance the chances of getting selected.

This is Set 2 of the Series of Revision Sets for the BPSC Preliminary Exam.

Our Best Wishes are with you.


BPSC Prelims Practice SET 2

1. The concept of Fundamental Duties in the Indian Constitution has been borrowed from?

(a) British Constitution

(b)  French Constitution

(c)  Canadian Constitution

(d)  Russian Constitution

भारतीय संविधान में मौलिक कर्तव्यों की अवधारणा किससे उधार ली गई है?

(a) ब्रिटिश संविधान

(b) फ्रांसीसी संविधान

(c) कनाडाई संविधान

(d) रूसी संविधान

Answer- (d)

2. Which writ is issued by the higher court to the lower court to stop it from trying a case that falls beyond its jurisdiction?

(a) Quo-Warranto

(b) Mandamus

(c) Certiorari

(d) Prohibition

READ MORE ABOUT  IAS/ PCS Prelims Practice Question-9

उच्च न्यायालय द्वारा निचली अदालत द्वारा इसे किस क्षेत्र में मुकदमा चलाने से रोकने के लिए जारी किया जाता है?

(a) Quo-Warranto

(b) Mandamus

(c) Certiorari

(d) Prohibition

Answer- (d)

3. Who is the Guardian of the Fundamental Rights of the citizens of India?

(a) Parliament

(b) Judiciary

(c) Executive

(d) President

भारत के नागरिकों के मौलिक अधिकारों का संरक्षक कौन है?

(a) संसद

(b) न्यायपालिका

(c) कार्यकारी

(d) राष्ट्रपति

Answer- (b)

BPSC Prelims Practice SET 2

4. Which of the following articles grant the ‘Right to Equality’ to citizens of India?

(a) Article 13-17

(b) Article 14-18

(c) Article 16-20

(d) Article 15-19

निम्नलिखित में से कौन सा लेख भारत के नागरिकों को ‘समानता का अधिकार’ प्रदान करता है?

(a) अनुच्छेद 13-17

(b) अनुच्छेद 14-18

(c) अनुच्छेद 16-20

(d) अनुच्छेद 15-19

Answer- (b)

5. In which case the Supreme Court ruled that the Parliament cannot amend the basic features of the Constitution of India?

(a) Minerva Mills Case

(b) Golaknath Case

(c) Keshvananda Bharti Case

(d) LIC of India Case

किस मामले में सर्वोच्च न्यायालय ने फैसला दिया कि संसद भारत के संविधान की मूल विशेषताओं में संशोधन नहीं कर सकती है?

(a) मिनर्वा मिल्स केस

(b) गोलकनाथ प्रकरण

(c) केशवानंद भारती केस

(d) LIC भारत का  केस

Answer- (c)

6. Using powers enshrined in Articles 2 and 3 of the Constitution, the parliament can do which of the following?

(a) Admit new territories as a new state of India

(b) Split or merge existing Indian states

(c) Alter the names and boundaries of existing Indian States

READ MORE ABOUT  Tenth Schedule | Anti Defection Law

(d) All of above

संविधान के अनुच्छेद 2 और 3 में निहित शक्तियों का उपयोग करते हुए, संसद निम्नलिखित में से क्या कर सकती है?

(a) नए क्षेत्रों को भारत के नए राज्य के रूप में स्वीकार करें

(b) मौजूदा भारतीय राज्यों का विभाजन या विलय

(c) मौजूदा भारतीय राज्यों के नाम और सीमाएं बदल दें

(d) उपरोक्त सभी

Answer- (d)

BPSC Prelims Practice SET 2

7. Which of the following Fundamental Right cannot be suspended even during National Emergency?

(a) Right to life and personal liberty

(b) Right to move freely throughout the territory of India

(c) Right to reside and settle in any part of the country

(d) Right to carry on any profession or business

निम्नलिखित में से कौन सा मौलिक अधिकार राष्ट्रीय आपातकाल के दौरान भी निलंबित नहीं किया जा सकता है?

(a) जीवन और व्यक्तिगत स्वतंत्रता का अधिकार

(b) भारत के क्षेत्र से बाहर स्वतंत्र रूप से स्थानांतरित करने का अधिकार

(c) देश के किसी भी भाग में निवास करने और बसने का अधिकार

(d) किसी भी पेशे या व्यवसाय को आगे बढ़ाने का अधिकार

Answer- (a)

8. Which writ is issued by the court to enquire into the legality of claim of a person to a public office?

(a) Quo-Warranto

(b) Mandamus

(c) Certiorari

(d) Prohibition

किसी व्यक्ति के सार्वजनिक कार्यालय के दावे की वैधता की जांच करने के लिए अदालत द्वारा कौन सा रिट जारी किया जाता है?

(a) Quo-Warranto

(b) Mandamus

(c) Certiorari

(d) Prohibition

Answer- (a)

9. Which Article of the Constitution of India empowers the Supreme Court to safeguard the Fundamental Rights of the Indian Citizens?

(a) Article 56

READ MORE ABOUT  BPSC Prelims Practice Set 3

(b) Article 50

(c) Article 36

(d) Article 32

भारतीय संविधान का कौन सा अनुच्छेद भारतीय नागरिकों के मौलिक अधिकारों की सुरक्षा के लिए सर्वोच्च न्यायालय को अधिकार देता है?

(a) अनुच्छेद 56

(b) अनुच्छेद 50

(c) अनुच्छेद 36

(d) अनुच्छेद 32

Answer- (d)

BPSC Prelims Practice SET 2

10. What are the limitations on the sovereignty of parliament in India?

(a) Written Constitution

(b) Federalism

(c) Judicial review

(d) All of the above

भारत में संसद की संप्रभुता पर सीमाएँ क्या हैं?

(a) लिखित संविधान

(b) संघवाद

(c) न्यायिक समीक्षा

(D. उपरोक्त सभी

Answer-(d)

More Resources for For your EXAM

NCERT SUMMARY CLASS 6- READ HERE

Please leave your valuable feedback/suggestions. Share this article with your friends and other aspirants.

Sharing is Caring


Follow us on Facebook- HERE


Important topics from Environment and Ecology for BPSC

1. Environment and Its Components

2. Environment Terminology- Ecotone, Ecotope, Ecocline

3. List of Biosphere Reserves in India

4. United Nations Environment Programme (UNEP)

5. Ecological Pyramids- of Numer, Biomass, and Energy

6. Ramsar Sites in India

7. Environment and Ecology: Practice Set 1

8. UPSC Mains Environment Practice Questions

9. Biological Oxygen Demand (BOD)

10. Chemical Oxygen Demand